Gisteren ging ik samen met mijn dochter naar kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. We zouden daar een lichtjestour doen. Lichtjes en een kasteel, dat moet wel een mooie combi zijn, toch!
We kwamen aanrijden op een aardedonker pad naar het kasteel, maar aan het eind werden we verwelkomd door allemaal brandende kaarsen langs het pad.Heel sfeervol.
Stukje geschiedenis
Tijdens de rondleiding door een gids werden er door hem allerlei wetenswaardigheden verteld. Napoleon kwam voorbij, koning Willem 1[ of was het 2?], De Spaanse bezetting, Alva, de Geuzen, de ontzetting van Den Briel, zomerhuizen, winterhuizen, en nog zoveel maar dat heb ik niet allemaal onthouden. Leeftijd hè ☻
Wat mij nog bekend klonk, is de naam Alva. Ik herinner mij dat ik op de middelbare school een opstel moet schrijven over de 80 jarige oorlog en Alva, een Spaans militair commandant en landvoogd der Nederlanden. Waarom herinner je je zoiets? In mijn geval omdat ik er als enige van de klas een 9 voor haalde en daarvoor geprezen werd. Ik was echter zo’n verlegen kind dat ik liever ter plekke de grond in was gezakt………
Duivenvoorde
Onderstaande informatie vond ik bij Wikipedia.
Duivenvoorde is een buitenplaats met een statig kasteel in de vorm van een omgracht edelmanshuis en telt totaal 23 complexonderdelen.Het ligt onder de Zuid-Hollandse plaats Voorschoten. De bouw van de huidige zeventiende-eeuwse buitenplaats was in 1631 gereed. Dit jaartal staat daarom boven de toegangsdeur. Maar het kasteel zoals we dat nu kennen was niet het eerste gebouw op deze plaats. Al in de eerste helft van de dertiende eeuw werd een versterkte middeleeuwse woontoren op de plaats van het huidige kasteel gebouwd. Het wordt al in 1226 genoemd en is een van de oudste kastelen van Zuid-Holland. Dat markeerde ook het begin van de historie van landgoed Duivenvoorde.
De buitenplaats is bijna achthonderd jaar bewoond geweest door achtereenvolgens de families Van Wassenaer, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye. Het huis is nooit verkocht en vererfde altijd via mannelijke óf vrouwelijke lijn – een unicum in de wereld van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.[ bron Wikipedia]
Wat ik wel onthouden heb, is dat de laatste mannelijke bewoner, dhr Schimmelpenninck van der Oye bij een auto ongeluk in Wassenaar om het leven is gekomen. Zijn zus erfde het kasteel met landgoed, maar had zelf geen kinderen. Zij bracht alles onder in een stichting en wilde dat het museum zou worden. En zo geschiede……
Vandaag de dag is het kasteel dus te bezoeken als museum. Het monumentale wandelpark is jaarrond te bezoeken.
Kaarslicht
We werden ontvangen in de zomerkamer van het kasteel en toen de groep van plm 15 personen compleet was gingen we kamer voor kamer het kasteel door. Het is niet erg groot maar er was genoeg te zien. Omdat het kasteel nooit verkocht is geworden, zijn alle spullen die er staan of hangen authentiek. Soms zijn er schilderijen, die in vroeger tijden verkocht zijn, weer terug gekocht. Overal stonden kaarsjes in de raamkozijnen en soms brandden kaarsen in de kroonluchters. Tassen mochten we niet mee nemen omdat ze bang waren dat je met je tas een kaars om zou gooien. Nou leek mij dat zo’n vaart niet te lopen, maar ik snap het wel. Stel dat er iets gebeurt……..Hier en daar brandden wat schemerlampen. Al met al was het een sfeervol geheel. Hieronder echte kaarsen in de kroonluchter. Je kunt op de foto ook goed zien hoe mooi het plafond en de balken zijn.
Dit weekend waren de laatste rondleidingen. Na zondag gaat de deur op slot tot april. Ik begreep dat het vooral te maken had met de kou, er is namelijk geen verwarming.
Kleine impressie
Fotograferen in het donker is niet mijn specialiteit. Ik had thuis de camera ingesteld op instellingen die ik met googelen gevonden had. Al met alk viel het mij niet tegen, maar heel veel foto’s kon ik niet maken omdat er altijd wel mensen voor het beeld stonden. Ik probeerde vaak als laatste de ruimte te verlaten, maar de gids verzocht mij vriendelijk bij de groep aan te sluiten, dus ja….
de entree:
de stamboom:
Slaapkamer
De herenkamer, tegenwoordig noemen we dat de mancave
De Blauwe kamer, het blauw verwijst naar het behang waarop blauw bamboe afgebeeld staat. Het was in die tijd in de mode doordat Japan zich meer tot Europa ging richten.
De bibliotheek met gaas voor de boeken, zodat de muizen niet aan de kostbare boeken kon knagen.
Mooie kroonluchters:
Mooie haarden en een prachtige schouw
Dit was de vroegere danszaal en nu ingericht als horeca gelegenheid
En hier eindigde de rondleiding met warme chocomelk en appeltaart met slagroom☺
Mijn dochter wil niet graag in vol ornaat op mijn blogs, dus zij is spreekwoordelijk “onthoofd”om maar in die vroegere tijden te blijven. Het was een leuk uitje zo samen naar dat kasteel met de lichtjes. Geen van twee zijn we meer gewend om zo laat op stap te zijn. Zij door kleine kinderen en ik ging nooit meer in de avond de deur uit. We zaten op de terug weg dus flink te gapen in de auto…….
Het is altijd genieten als ze zoiets samen met je dochter kan bezoeken. Mooie foto’s
Wat mooi én interessant.
Dat was genieten samen hè?
Leuk stukje Margriet! Ik hou ook van die kasteel sfeer .. overdag of ‘s avonds maakt niet uit. T ademt altijd warmte en nostalgie uit..
Echte kaarsen in een kroonluchter, dat is toch een droom!
Een moeder dochter uitje altijd feest 🙂
Prachtig om dit kasteel in deze tijd te gaan bekijken. Heerlijk sfeervol. Mijn fototoestel is niet de beste om binnenshuis mee te fotograferen maar mijn mobiel wel, die heb ik daar op uitgezocht. Over het algemeen passen de lenzen in de wat betere mobiele telefoons zich heel goed aan in moeilijke lichtomstandigheden. Het is maar een tip.
Heel sfeervol met vleugje mystiek. Fijn om met je dochter te kunnen genieten!
Speciaal, mooi en sfeervol.
Lie(f)s.
Vergeef me maar ik had nog nooit van dit bijzondere kasteel gehoord Margriet. Ben wel blij dat ik het nu door jou leerde kennen. Het is waarlijk een juweeltje en dat het nu een museum is waarbij nog alles in de oorspronkelijke staat is gebleven, maakt het wel heel apart. Dat men met deze dagen ook een lichtshow met kaarsen zowel buiten als binnen in het kasteel had opgesteld, zal er wel voor gezorgd hebben dat het aardig wat publiek trekt.
Een mooi en passend decor voor een kerstrondleiding.
De naam Schimmelpenninck ken ik alleen van Sander, de schrijver en graaf. Misschien familie.
Wat leuk om dit zo mee te maken en je kaarslichtfoto’s .. prima gelukt hoor.
Jah prachtig! Bijna net zo iets als wat we over enige tijd van zien maar dan net ff anders
Wat mooi! Zo sfeervol in deze tijd van het jaar. Een echt sprookjeskasteel.
Mooi zeg.. sjieke boel, maar wel héél mooi, warm zo verlicht. Mijn zussie vertelde dat ze gisterenavond naar kasteel De Haar ging voor een lichtjestoer.. zouden die kastelen dat allemáál doen soms..? 😉
Zeker een bezoek waard en in donkere tijden met dat licht een surplus
Wat leuk zo’n rondleiding bij kaarslicht!
ha die Margriet
dat was het bezoek wel waard aan de best mooie foto’s te zien
een flinke geschiedenis les ook van het verlegen meisje dat er een 9 voor kreeg , die krijg je nu ook
rustige middag groet
Jullie hebben weer veel leuke dingen gezien .samen dingen doen is erg gezellig !!!