Paddenstoelentijd-4

Zwammen of toch paddenstoelen?

Na het nemen van al die foto’s in afgelopen periode rijst bij mij de vraag : Wat is het verschil tussen een paddenstoel en een zwam? Eigenlijk weet ik bar weinig over paddenstoelen.Tijd voor weer een klein onderzoekje op internet.

Ik vond op internet een blog van een boswachter die het als volgt uit legt:

Fungi
In het rijk van de planten nemen de paddenstoelen een aparte plaats in, ze horen namelijk tot de schimmels. Daar vallen dan weer twee groepen onder A) de bacteriën en B) de zwammen. Bacteriën zijn eencellige en zwammen zijn meercellige organismen. Beiden voeden zij zich met organisch materiaal afkomstig van andere levende of dode organismen. Het zijn dus de opruimers in de natuur.

In de wetenschappelijke taal wordt de groep van zwammen Fungi genoemd. Het rijk van de zwammen (Fungi) valt weer uiteen in twee hoofdgroepen, namelijk de lagere zwammen of microfungi en de hogere zwammen of macrofungi. De benamingen worden in het Nederlands vaak door elkaar gebruikt, maar over het algemeen zeggen we tegen de groep van lagere zwammen: schimmels, zoals bijvoorbeeld de broodschimmel of zoals hieronder de schimmel op een vergeten tomaat in mijn kas.


Bij de groep van hogere zwammen gebruiken we voor de zwammem met steel en hoed de naam paddenstoelen en voor de zwammen zonder steel, de naam zwammen!! bron blog boswachter

Hoed
De meest bekende vorm is de vorm met steel en hoed, vaak dus aangeduid met de naam paddenstoel. Als je nou aan de onderzijde van die hoed kijkt, en je doet dat bij meerdere paddenstoelen, dan zul je ontdekken dat er meestal twee verschillende onderzijden zijn: hoeden met plaatjes en hoeden met gaatjes.

hoed met plaatjes

Een paddenstoel met een hoed met gaatjes zie je hieronder:

De hoeden met gaatjes worden vaak ook nog aangeduid met de naam boleten.

Waarom groeien paddenstoelen vooral in de herfst?

russula?

In de herfst is de grond vaak nog warm, is er een relatief hoge temperatuur en is de grond vochtig, doordat het veel regent. Omdat een paddenstoel groeit door zich vol te zuigen met water, zijn dit ideale omstandigheden voor paddenstoelen om te groeien! Ook komt er in de herfst veel organisch materiaal beschikbaar, de voeding.

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond, onder bladeren of onder boomschors. Als je bv in het bos de bladeren voorzichtig op tilt, kun je de schimmeldraden zien,die zuigen het voedsel op uit bv deze bladeren.Als de schimmeldraden voldoende vocht en voeding hebben vormen zich knoopjes, de paddenstoelen.

Via sporen[ eigenlijk de zaadjes] verspreidt de schimmel zich, zodat er steeds weer meer paddenstoelen komen. De sporen bevinden zich bv onder de hoed, tussen de plaatjes.Het mooiste voorbeeld van een plaatjeszwam is de paddenstoel met een hoed van rood en witte stippen oftewel de vliegenzwam.Die heb ik echter niet gevonden.Op de foto hieronder zie je de plaatjes goed bij de omgevallen paddenstoel.

Als de herfst voorbij is en de paddenstoelen niet meer zichtbaar zijn, is de bodemschimmel nog wel aanwezig in de bodem. Namelijk in de vorm van een netwerk van draden, de zwamvlok (ook wel mycelium).Het jaar daarna zie je de paddenstoelen weer terug komen.

Soorten

In Nederland komen wel zo’n 5000 soorten voor.Iedere soort heeft weer zijn eigen specifieke plek. De een leeft alleen op afgevallen bladeren, de ander alleen op boomschors.

Er is zelfs verschil in soorten blad of soorten stam of schors.Sommige soorten leven in symbiose met een bepaalde boomsoort, ze geven voedingsstoffen af in ruil voor boomsap.

geschubde inktzwam
de geschubde inktzwam leeft van half verteerde resten in de bodem

Andere parasiteren op bv een boomstam en verzwakken de boom.

dikrandonderzwam

Uiteindelijk sterft de paddenstoel af, wordt soms opgegeten door insecten, slakken,muizen etc. Of soms beschimmeld hij zelf weer.

uiteindelijk “verwelken” ze weer en verdwijnen

Bron van bovenstaande informatie.Foto’s allemaal van mijzelf

Ik heb veel soorten gevonden in het bos dichtbij ons huis. Een selectie van de verschillende soorten met de mooiste foto’s vind je hier in de link paddenstoelen macro’s

Tot zover deze serie van 4 blogs over paddenstoelen.Ik hoop dat je er van genoten hebt ondanks dat het niets met een volkstuin te maken heeft!

4 gedachten over “Paddenstoelentijd-4

  1. De 4 de foto in paddenstoelen macro’s( de witte met nopjes op ) is zeker een stuifzwam maar welke onderverdeling van stuifzwam durf ik niet met 100% zeggen

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!