Richting kust

Afgelopen zaterdag was het aardig weer, half bewolkt met een goede temperatuur. Eind van de ochtend dronken we koffie op onze volkstuin en overlegden wat te gaan doen. Er zijn nog duizend en een klusjes te doen maar op het moment lukt dat niet zo. Om binnen te gaan zitten thuis is ook zonde en rijden gaat wel, dus we togen richting kust.

Honderd maal reden we dit stuk al, maar het verveeld ons toch nooit. Ga eens een andere kant op denken jullie misschien. Doen we ook wel hoor, twee weken terug nog door de Krimpenerwaard, ook prachtig. Veel koeien en omgekeerde vlaggen van het boerenprotest.

Alleen nam ik mij voor de zomer voor minder blogs te schrijven[ wat niet helemaal lukt…], dus schrijf ik niet over alles☺ of ik schrijf over een hele week in 1 keer zoals de laatste keer.

Goeree Overflakkee

Afijn we reden naar Goeree Overflakkee,dwars door de polders stopten we hier en daar. Ik had brood mee, langs de jachthaven van den Bommel parkeerden we en aten in een lekker zonnetje ons brood.

Een koppeltje futen zwom met twee jongen tussen de bootjes. Het jong van een fuut is zwart-wit gestreept.

Hierna reden we naar Stad aan het Haringvliet. Daar zou een oude haven zijn, die de moeite waard moet zijn.Persoonlijk vond ik dat nogal tegen vallen en zag er ook geen mooi fotootje in.

Goeree staat ook bekend om de bollenvelden in het voorjaar. In deze tuin stond dit “beeld” van een hyacinth.Ik vind hem leuk!

Dus door maar weer. Langs huisje Weltevree met omgekeerde wapperende vlag…

Ergens op een dijk langs het Haringvliet stopten we om van het uitzicht te genieten.Al die watervogels en zeilboten, heerlijk om naar te kijken. Je wordt er weer helemaal zen van.

Grauwe ganzen

Toen we weer verder wilden gaan, kwam op de dijk deze auto ons tegemoet, een oude Citroën DS. [ Naar jouw blog onderweg, Mizz D ☺? ]

bijnaam de snoek

Op de landerijen nog veel bieten, kolen, maar ook kleur. Ik denk dat dit koolzaad is.

Verder

De rit ging verder, over de dam richting Bruinisse. Langs het natuurgebied de Hellegatsplaten.In het natuurgebied grazen Heckrunderen en Fjordenpaarden

Haven

In de haven van Bruinisse waren we al eerder om te fotograferen maar mijn man wilde een betere foto hebben van het mini viswinkeltje. Dit winkeltje dus, er worden mosselen verkocht :

Met al dat blauw bijna een haven aan de Middellandse Zee:

Weer ergens in de polder bij het plaatsje Dreischor, stopten we bij een dijk en klom ik naar boven om te kijken.

Net dat ik daar stond, zag ik hoop bellen naar boven komen.[ ongeveer in het midden van de foto] Ik dacht een zeehond???

Maar nee, het gebubbel kwam van duikers, die net naar boven kwamen. Ik stond namelijk bij de plaats waar duikers het Frans Kok-rif kunnen bekijken. Blijkbaar een mooie onderwater wereld daar…..

Via Bommenede, waar we even langs de haven naar de Grevelingen reden. Toen we nog een caravan hadden in Zierikzee gingen we hier in de zomer vaak met stoeltjes zitten genieten.Nu was er niemand, alleen een prachtig zicht.

Hierna reden we over allerlei dijkweggetjes richting Plompe Toren. Die zie je al in de verte vanaf allerlei kanten in het vlakke land liggen:

De toren was honderden jaren geleden het middelpunt van het welvarende dorp Koudekerke, gelegen aan de Oosterschelde. Het dorp verdween, alleen de toren hield stand.Deltawerken waren er nog niet en woeste stormen teisterden de kust. Dijken sloegen weg en, wat misschien nog wel erger was, werden stilletjes ondermijnd. Zeker als er voor de kust een diepe geul lag, holde het water de dijk aan de buitenkant uit waardoor deze uiteindelijk bezweek. Soms zag men zo’n dijkval of grondbraaksel aankomen en legde dan achter de bedreigde zeedijk (dus landinwaarts) alvast een ‘reservedijk’ aan, een inlaagdijk.

Lag er een dorp tussen de oude zeedijk en nieuwe inlaagdijk dan werd dit veelal opgegeven. De huizen werden plank voor plank en steen voor steen afgebroken: Zeeuwen zijn zûûnig en bouwmateriaal was schaars in die tijd. Vaak brak de oude zeedijk inderdaad door en ging er weer land verloren. En zo verdween hier tussen 1475 en 1650 ruim 3500 hectares vruchtbaar polderland met de veertien dorpen. Alleen de kerktoren – de Plompe Toren uit de 15-e eeuw – bleef staan als baken voor het drukke scheepsverkeer op de Oosterschelde. [bron natuurmonumenten]

Zeekraal

Drie jaar geleden volgde ik een workshop macrofotografie in de Flaauwershaven, een stuk meer richting Zierikzee. Hier is ook zo’n gebied, waar het zeekraal nog steeds in bloei staat.De zeeasters zijn uitgebloeid, dat zijn de witte pluizenbollen.

De karakteristieke Karrevelden, ontstaan door afgravingen van zeeklei om de zeedijk te versterken. De karrevelden of -sporen liggen als lange sloten parallel naast elkaar.

Om het zeekraal op de foto te zetten moest ik wel over een hek klimmen.

De grond was erg drassig en lag vol koeienvlaaien. Misschien van deze mooierds….Een ervan had de vrijheid ontdekt en liep langs de weg te grazen. Hij vroeg zich wel af, wat ik daar kwam doen, geloof ik….

Vanaf de dijk bij de Plompe Toren heb je een mooi uitzicht over de Oosterschelde. Langs de horizon de Zeelandbrug en rechts Neeltje Jans .

Nu reden we door richting de kust , naar de Noordzee. Neeltje Jans was onze laatste stop.

De naam Neeltje Jans is de naam van de boot die vastgelopen is op de zandplaat, het is een oude volksbenaming voor de beschermgodin Nehalennia. Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde.

14 gedachten over “Richting kust

 1. Hahahahaa zou het? dat ie naar mij blog reed? toevallig waren er daar in het Mastbos geen donkergroene bij.. dus ik denk dat ie halverwege verdwaald is dan..! 😉
  Prachtige rit deden jullie zeg.. wauw!

 2. Nou, dit is inderdaad een aardig lang bericht, Margriet
  Heerlijk blog weer, met prachtige foto’s. En dat mini-viswinkeltje is echt een pareltje.

  Ik heb me juist voorgenomen om méér te gaan bloggen. En heb mijn site verhuisd naar een andere server. Es kijken of het regelmatig bloggen deze keer wel wil lukken. Ga ernstig snijden in de tijdsbesteding bij de socials.

  • Ik ben benieuwd Gwen. Ik vond je blogs altijd leuk om te lezen.Alle verschillende vogels en je ondeugende pup, die nu wel volwassen zal zijn…. Ik doe nog weinig met Insatgram, kost me teveel tijd, bloggen vind ik leuker. Facebook heb ik niet.

 3. wat hadden jullie een prachtige dag in het Zeeuwse land
  je maakte er een mooi en interessant blog van in woord en beeld
  en zette mij weer aan het denken , om er mijn in ’19 begonnen wandeling verder te gaan 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!