Zoete aardappel

Vorig jaar hadden we voor het eerst een mooie oogst zoete aardappelen. Ik had toen een gekochte plant in de kas staan, die in die tijd geen dak had. Zoals je misschien nog weet, had ik dat jaar mijn enkel gebroken tijdens de sneeuwperiode. Het dak van de kas was er die winter met een hevige storm afgewaaid. Mijn man kon dat toen niet in zijn uppie repareren en we twijfelden of we de kas zouden slopen of herstellen. Het werd het laatste.

Dit jaar had ik paprika in de kas staan, zoete rode puntpaprika[ Torro Rosso] Die deden het goed en ik heb er al een aantal gebruikt. Ze kleuren pas laat goed rood. Toen ik er onlangs bij keek, zag ik dat sommige punten begonnen te rotten. Dus ik heb ze allemaal geplukt, groen, een beetje rood en helemaal rood en er een grote pan goulash mee gemaakt. Ik gebruik altijd mijn eigen recept wat ik uit allerlei recepten samenstelde en er een eigen twist aan gaf [ klik]

Aan de andere kant van de paprikaplanten zette ik een zoete aardappelplant.

Zoete aardappel

Een zoete aardappel kun je niet zaaien. Ze groeien vanuit stekjes. Je kunt een zoete aardappel doormidden snijden en de helft van de zoete aardappel in een potje water hangen met behulp van tandenstokers.Let op dat je de kant met het worteleinde in het water hangt.

Wat je ook kunt doen is een zoete aardappel half in de stekgrond te leggen en de grond vochtig te houden.Zet de bak op een warme lichte plaats.Na een paar weken zie je de stekjes ontstaan.

Ik heb niets van bovenstaande gedaan, maar nam in de herfst vorig jaar een stek van de uitlopers. Met het rooien van de plant zag ik overal worteltjes aan de lange takken. Ik plantte een stekje en hielp hem thuis de winter door. In het voorjaar[ mei] zette ik hem in de grond in de kas. Ik was benieuwd wat ervan zou worden en schreef er toen al een keer een blog over[ klik]

Welke soort dit is weet ik niet, maar hij deed niet onder voor de knollen die je in de winkel koopt.

Gedurende de hele zomer kiepte ik af en toe een emmer water over de plek waar ik de knol in de grond had gedaan. Langzaam groeide hij de hele kas door.

Oogsten doe je in het najaar als het blad begint te verkleuren naar geel. Een tijdje terug inmiddels, haalde ik hem uit de grond en ja hoor, er zaten twee flinke knollen aan van een ons of 4 en nog wat kleine knolletjes. Voor het mooi voor die kleine knolletjes had ik hem wat langer moeten laten zitten…..

Gebruik in de keuken

Je kunt zoete aardappelen net als gewone aardappelen gebruiken in de keuken. Je kunt ze koken, stomen, bakken, stampen, pureren…… Maar zoete aardappelen bieden nog meer mogelijkheden : de jonge zoete aardappelscheuten en -blaadjes kun je eten in roerbakgerechten en salades.

Onlangs las ik in de blog van Marthy wat zij gemaakt had met haar oogst. Het was erg lekker schreef zij en dus probeerde ik dat recept uit. Geen woord teveel, het was erg lekker! Het recept, waarbij ik alles uit onze eigen tuin gebruikte. Hoe leuk is dat ! Je vindt het recept onder de link: Zoete aardappelschotel

De tomaat die ik voor het recept gebruikte, kwam uit de diepvries, ik had als probeersel de vele vleestomaten in plakken gesneden en ingevroren. Dat gaat dus prima, blijkt nu. Ga ik vaker doen……….

Stekken

De plant had ook dit jaar veel gewortelde scheuten, dus ik plantte er meteen een aantal in de grond en zette die in een bak in de kas. Eentje nam ik mee naar huis en die ziet er goed uit. In de kas gebeurt nog niet veel met de stekken.

Andere stekjes die nog niet veel wortel hadden, zette ik thuis in het water. Die zijn behalve flink geworteld ook al flink gegroeid. Vandaag ga ik ze in de grond zetten.

Als alles het blijft doen, hebben we volgend jaar een nog grotere zoete aardappeloogst. Overigens doen ze het ook buiten in de volle grond, maar dan moet het wel warm zijn. Daarover hebben we geen klagen afgelopen paar jaar, al is dat qua klimaat natuurlijk geen goed nieuws …

Veel voeding hebben ze voor zover ik heb gelezen niet nodig. In ieder geval geen stikstof geven want dan krijg je alleen maar meer blad.Het zijn flinke groeiers en ze kunnen goed als bodembedekker fungeren. Het blad is sterk en decoratief vind ik.

Het jonge blad is eetbaar en kun je wokken, de smaak zou iets tussen spinazie en snijbiet zijn. Zelf heb ik dat nog niet uit geprobeerd omdat ik dat nu pas las. Volgend jaar maar eens gaan proberen……

14 gedachten over “Zoete aardappel

  1. Goede oogst heb je en erg lekker. Ik heb voor tweede jaar Yacon staan. Suikerzieken mogen die eten en ze zijn ook heel lekker rauw. Moet nog even wachten, na de eerste nachtvorst mogen ze eruit. Ze moeten blijven staan tot de vorst want dat verhoogt de voedingswaarde. Ik zie al uit naar het oogsten

  2. Wat hadden een grote oogst van de zoete aardappels terwijl wij ze al 23 september uit de grond haalden. We eten er regelmatig van. Ja, de zoete paprika laat lang op zich wachten met kleuren naar rood. Net voordat we weggingen uit Frankrijk heb ik ze geoogst en toen we in Nederland waren heb ik ze in stukjes gesneden en in de vriezer gedaan zoals ook nog een stel gewone parika’s.

  3. Goed verhaal Margriet, daar kan ik wat mee. Heb wel eens een knol in de grond gezet, maar dat werd niet veel. Nu zag ik in Frankrijk dat ze zoete aardappel voor de sier in bloembakken telen. Dat wil ik proberen volgend voorjaar!

  4. Een flinke oogst haalde je uit je tuin. Goulash, hoe heerlijk zal die geweest zijn. Zoete aardappel njammie! Laatst op TV zag ik ook dat ze het loof opaten in bepaalde gerechten. Wat fijn je log te lezen.

  5. Om van te watertanden, die rode aardappel…. ideaal voor mensen met gluten-intoleranties zoals ondergetekende….

    En als ik zo jouw ‘werk’ lees krijg ik er ook zin in al zal het daar bij blijven want we hebben geen tuin in die zin en ook allebei de fysiek nodige gesteldheid niet .. .

  6. Heel informatief. Bedankt. Wij hebben minipaprikaatjes binnen in huis gewoon als kamerplant. Ze zijn heerlijk. We hebben geen kas. Daarvoor is onze tuin iets te klein.

Leuk als je een reactie achterlaat!