Het Tiendgebouw

Op het landgoed waar ik al een aantal keer over heb geblogd, staat bij de ingang het Tiendgebouw. Ik weet pas sinds kort dat het gebouw zo heet omdat we “vrienden” geworden zijn van het landgoed. Tegen een jaarlijkse bijdrage mogen we nu het hele jaar het landgoed op en hoef ik niet steeds wandelkaarten te kopen. Voordeel is dat je ook op de hoogte gehouden wordt van ontwikkelingen en activiteiten.

Het gebouw van de Tiendeverpachting

Het gebouw is een rijksmonument en zal dit jaar opnieuw in gebruik genomen gaan worden. Doordat er een restauratiesubsidie werd toegekend, zullen alle gebouwen op de buitenplaats gerestaureerd worden.

De naam Tiendgebouw dateert uit de geschiedenis. Het was de plaats waar de “tienden”[-een tiende van de omzet van de boeren die landbouwgronden pachtten van het Huys ten Donck-] werden geïnd als vergoeding voor het gebruik van de landerijen. Dat tiende deel werd dan in de schuur afgeleverd.

Het was een gezellig moment, waarop de pachters samen kwamen op het terrein van het Tiendgebouw. Ze kleedden zich netjes voor de gelegenheid en konden bij praten met elkaar. De afbeelding hierboven laat dat plaatje goed zien. [ bron de Combinatie]

Levendigheid in de tegenwoordige tijd

Het landgoed gaat het gebouw vanaf deze week opnieuw in gebruik geven als afhaalpunt voor Rechtstreex. Hier zijn een aantal lokale producenten aangesloten die op een website hun producten aanbieden. Online kun je je bestelling doen en op in tijdsloten afhalen.

Ik bestelde een aantal producten oa meel van de Molen uit Schiedam, wat smeerseltjes, appels,zeemansboter[pindakaas] en zuivel van een zuivelboerderij uit Sliedrecht. Alle producten zijn biologisch.

Zeemansboter

In de voormalige Rotterdamse thuishaven van zeelieden, Katendrecht, is deze pindakaas ontstaan. In Katendrecht meerden van heinde en verre schepen vol met pinda’s aan. Na een ruige en lange zeereis worden de pinda’s omgetoverd tot deze ruige pindakaas. Smeer deze pindakaas ’s morgens op de boterham en je kunt met gestroopte mouwen de rest van de dag vooruit! Op z’n Rotterdams….

Het was gewoon een leuk uitje, even, dat afhalen. Twee kraampjes erbij met warme chocolademelk of koffie en de ander met producten van het huis. Bij de chocolademelk kregen we een bolus van de plaatselijke bakker, een knetterend vuur in een vuurkorf maakte de sfeer compleet!

15 gedachten over “Het Tiendgebouw

  1. Deze omgeving is en was mij geheel onbekend en fijn om op deze manier met de andere blogjes die ik al had gelezen ook kennis kon maken. Ook deze staat erbij op mijn (lange) bezoeklijst. Deze wordt maar langer maar zo af en toe bezoeken we deze wel een keer.

    • Vooral in het voorjaar[ vanwege de stinzenplanten] en najaar[ vanwege de veelheid aan paddenstoelen echt de moeite waard om te bezoeken.[ Donckse Bos]

  2. Ik heb, sinds ik 12 jaar tussen allemaal Vlamingen bij een Belgische provider geblogd heb, het idee dat geen enkele Belg pindakaas lust.. da’s echt een Nederlands dingetje geloof ik! 😉

  3. In Belgie noemen we dit ‘De Tiendenschuur’. De jaarlijkse pacht was de oorsprong van vele jaarmarkten, die nu nog altijd doorgaan. Maar wat jullie Nederlanders in pindakaas vinden, dat kan ik echt niet snappen 🙂 Naar mijn smaakgevoel is dat absoluut oneetbaar 😉

    • Echt, lust je geen pindakaas? Heerlijk, vooral de crunchy varianten…De biologische soort die ik vandaag kocht, heb ik ook nog nooit gegeten . Deze soort is in de Rotterdamse haven Katendrecht ontstaan. Ik moet dat eigenlijk nog toevoegen aan het blog…

  4. Nou, inderdaad even een leuk en ook wel bijzonder uitje.. van zulke dingetjes moeten we het nu hebben hè, nu er maar zo weinig kan en mag.
    En wíj kunnen dan via jouw blog weer meegenieten van de beelden.. en dingetjes bijleren.. ook nooit weg! 😉

Leuk als je een reactie achterlaat!