Kleinkinderen

Afgelopen jaar heb ik heel veel foto’s gemaakt van onze kleinkinderen. Zeker van de twee kleindochters die met grote regelmaat op onze tuin kwamen.

de oudste kleindochter poot doperwtjes

De oudste[ bijna 4] is er helemaal weg van,heeft het er nu nog over en kwam ook vaak in het weekend met haar vader.Vooral de aardbeien en doperwten plukken waren favoriet.De jongste [ ruim twee]vindt het wel even leuk,maar wil liever naar de kinderboerderij. De eerste keren dat ik haar meenam naar de tuin, vroeg ze dan ook steeds: “waar koe nou? “Als zij op de tuin kwam, zat ze steevast in de zandbak, maar een tomaat of doperwt had niet echt haar belangstelling, wel lust ze graag komkommer, dus die raakte ik wel aan haar kwijt.

de jongste kleindochter zoekt paaseitjes

De oudste rent al van heel klein af meteen door de tuin om bloemen te plukken, om aardbeien, tomaten, bramen, doperwten enzovoort te plukken.Pas zag ze een onkruidplantje staan op de plaats waar we doperwten hadden gehad, ze wees ernaar en zei “kijk oma de doperwtjes groeien al weer”. Ik vind het knap dat ze ook nog weet waar die doperwten dan stonden want die zijn alweer een paar maanden uit de grond.

madeliefjes plukken
de oudste kleindochter plukte al madeliefjes toen ze ruim een jaar oud was.

Toch grappig te zien dat ze allebei hun eigen belangstelling hebben! De jongste doet alles mee,maar toch is het een ander kind met andere belangstelling voor de natuur.Het is geen slakkenverzamelaar of pissebeddenzoeker……., maar ze is wel gek op de dieren van de kinderboerderij.Of ze het volgend jaar ook leuk zal vinden om aardbeien te plukken of doperwtjes…..we zullen het afwachten.

Picknicken

Wat we veel deden, is picknicken op de tuin of in het park bij de kinderboerderij, zelfs bij slecht weer op de grond in de huiskamer.Picknicken is bij hen geen boterham uit het vuistje, maar alles moet mee, boter, hagelslag, gestampte muisjes, smeerkaas…

Verstoppertje

Verstoppertje spelen is ook leuk, het is nu nog zo dat als ze mij niet zien, ze denken dat ik hen ook niet zie.Hun handen voor hun ogen en dan roepen zoek me dan! Of als ik loop te zoeken, roepen”oma ik ben hier!”

Oogsten

Slakken

Volgens mijn schoondochter lijkt de oudste op mij.In ieder geval is het tot nu toe gelukt haar wat bij te brengen over de natuur en de beestjes daarin.Overal kijkt ze of ze slakken ziet, zelfs nu nog.Ze vertelde er zelfs over aan de kinderen op de kinderopvang waar ze een dag in de week heen gaat.Slakkenspreekbeurt….

Het heeft nu allemaal nog haar interesse, maar misschien als ze een jaar of 10 is, niet meer……dan is een IPhone misschien leuker.

Blogs

Omdat zij er vaak was, schreef ik een aantal blogs over de oudste kleindochter, over wortelwijsheid over aardbeien plukken, over haar verzamelingen slakken, over compost maken, over kriebelbeestjes……..

Spruitje

Onze jongste spruit, de kleinzoon is nog te klein om daar iets over te zeggen nu. Ik ben heel benieuwd wat voor mannetje dat zal worden.Hij kan nu al wel heel onderzoekend kijken.Volgend seizoen kan hij ook mee.

Genieten

Hoe dan ook, ik geniet van de kleinkinderen als ik oppas.Ieder kind met zijn eigen speciale maniertjes en belangstelling.Ze maken mij altijd weer aan het lachen. Als ik met de jongste in het Zuiderpark wandel. Of de dametjes op onze tuin zie spelen,of dat ik met ze met de bus rijd, of circus speel bovenop het bed van hun ouders, in de tent wegkruip omdat de boze wolf komt….Het is genieten.Het was een mooi jaar met onze kleinkinderen.

8 gedachten over “Kleinkinderen

  1. Leiuke foto’s van de kleinkinderen. Dat is echt genieten en we zijn er dan ook nog zo fier op. Ik ken dat gevoel.Voor jou en je gezin prettige feestdagen en een denderend en gezond 2020.

  2. Leuk verhaal, heel herkenbaar. Onze jongste kleindochter is in November 4 jaar geworden.! De oudste kleindochter 17 jaar wil graag de bomen snoeien..en op haar telefoon zitten. Fijne kerstdagen en een gezond 2020. Koos en Ria.

Leuk als je een reactie achterlaat!