Met het zoeken naar goede tweedehands spullen voor mijn nieuwe woning, ben ik de afgelopen tijd echt tig keer in de twee kringloopwinkels van ons dorp geweest. Ik heb er heel wat gekocht, maar ook weer heen gebracht. In een van de aankopen, een boek kwam een leuke verrassing tevoorschijn. Het was een oude Libelle en wel de eerste uitgave van 13 april 1934! Destijds te koop voor 8 cent.
Hoe leuk is zo’n vondst! Meteen gaan mijn gedachten naar degene die dit exemplaar bewaard heeft. Misschien in dat grote boek opgeborgen om het niet te beschadigen? Misschien is diegene overleden en wisten de kinderen niet van het bestaan en brachten overgebleven spullen naar de Kringloop? Nou ja, ik zal het niet weten.
Al bladerend las ik de artikelen van die tijd, oa over de prinses die 25 jaar zou worden, Juliana dus. Het blad opende met een artikel over een dameskapper, genaamd Antoine en de Prins der dameskappers genoemd. Kunstwerkjes maakte hij wel:
Zelfmaakmode
Ook mode om zelf te maken kwam aan bod, zoals de gekleede middagjapon, maar ook patronen voor zware modellen. Daarbij adviezen zoals :
- kleed u liefst ruim, strak zittende kleding doen u veel dikker schijnen
- Draag bij voorkeur hoeden met niet te breede randen en liever geen pet of mutsmodellen. Gij zult daar zoo afgeknot in uitzien!
- Draag geen kraag want zij zullen uw al te gevulden hals nog zwaarder doen lijken
- Tot slot reken ruime inslagen aan uw naden, voor het geval gij nog zwaarder mocht worden
De patronen kon je kopen voor 10 cent
Daarnaast was een patroon afgebeeld voor een directoire voor dames, waarbij de tip om bij het wasschen het elastiek eruit te halen zodat het niet zo snel slap zou worden.☺
Sommigen van jullie zijn handig met naald en draad en herstellen ook vanuit duurzaamheids oogpunt hun kleding etc. Dus Dorothe en Anne, jullie kunnen aan de slag!
Voorjaarsschoonmaak
Voor de huisvrouw ook een bladzijde met tips voor de schoonmaak. Bertjens schreef juist vrijdag over een soort van schoonmaak, die zij net houdt thuis. Ik las dat het Oud Hollandsch ideaal was: schoon met Pasen en hooguit Pinksteren maar dan moest je wel klaar zijn. Het ging over goed plannen, zorgen dat je de boenwas en zeep voldoende in huis had. Dat het een rotklus was, die schoonmaak, daar was men duidelijk over. Daarom moest je binnen 14 dagen klaar zijn. Vertrek voor vertrek moest onder handen genomen worden.
Ik ken de grote schoonmaak nog van mijn schoonmoeder die dat ieder jaar deed. Echt alles ging van zijn plek, naar buiten om te luchten, gewreven wat kon, muren werden afgestofd enz.
Menu
Als laatste het menu van de week:
Wel wat anders dan de menu’s die wij nu zien hè!
Ik vond het leuk om te zien allemaal en zal dit exemplaar ook zuinig bewaren. Ik zal het aan mijn dochter vertellen, zodat het niet ooit, in een boek verborgen, bij de Kringloop belandt