Het blogje wat ik vandaag zal posten schreef ik al een tijdje terug. Ik postte hem nog niet omdat ik mij voornam 1 tot max 2 maal per week iets te gaan posten. Vandaag begint de dag hier al grijs en regenachtig. Een beetje vrolijkheid kunnen we wel gebruiken.Dus tijd voor een terugblik op afgelopen seizoen met foto’s van de vlinders die ik zag in onze tuin………
Soorten vlinders in de tuin
Vlinders zag ik dit jaar met periodes in de tuin. Het is altijd weer een vrolijk gezicht al dat gefladder. Ze hebben hun favoriete planten in de tuin zoals de Verbena, de Scabiosa, de vlinderstruik…..
Vroeg in het voorjaar zag ik er vaak veel op de bloeiende Scabiosa. Dat waren toen atalanta’s en de kleine vos [ klik]
Blauwtjes
In de hete zomerperiode zag ik juist niet zoveel vlinders als ik verwachtte met alles wat in bloei stond. Bij de vlinderstichting las ik dat dit alom zo was. Mogelijk was de hitte en droogte daar de reden van. Er waren echter ook vlinders die het juist goed deden, zoals de Blauwtjes en die zag ik dan ook in onze tuin.
Op het bloeiende komkommerkruid zag ik heel vaak boomblauwtjes, het zijn kleine vlindertjes die bijna niet opvallen.
Ook de Oost-Indische kers was in trek bij dit vlindertje.
Boomblauwtjes had ik, net als de kleine vos en het bruinblauwtje nooit eerder gezien in onze tuin.
Het bruinblauwtje van de foto hierboven zag ik 1 keer, dit jaar en kon hem ook nog op de foto krijgen.
Afwezig
Daarentegen zag ik dit jaar dan weer niet 1 keer een distelvlinder of een gehakkelde aurelia, die er in eerdere jaren wel vaak waren. Gek toch….Aan de beplanting in de tuin zal het niet liggen, want wij hebben veel vaste planten die er al jaren staan.Het zal dus inderdaad met de warmte en droogte te maken hebben……..
Koolwitjes
Het kleine koolwitje was, maar wel veel later dan in andere jaren, alom aanwezig in de tuin. Op de foto hieronder te zien op de bloem van de in zaad geschoten radijsjes. Al die bloemetjes lokten veel koolwitjes.
Rups
Toen ik onkruid aan het wieden was, zag ik de rups van sint-jacobsvlinder . Dit is een nachtvlinder die je ook wel overdag kunt zien. Ik zag de rups dan wel, maar de vlinder niet☻
De rupsen van sint-jacobsvlinders zijn bijna net zo opvallend als de vlinders. Ze zijn felgeel met zwart gestreept en worden ook wel zebrarupsen genoemd. Ze zijn gespecialiseerd op het jakobskruiskruid. Dit is een giftige plant en de rupsen zijn door het eten ervan ook giftig. Zelf hebben ze er geen last van, maar vogels die zo’n rups eten worden ‘niet lekker’. De kleuren geel en zwart, die je bijvoorbeeld ook bij wespen ziet, waarschuwen de vogels al: “eet mij niet”. Jakobskruiskruid was voorheen een duinplant maar is tegenwoordig ook in het binnenland een algemene plant en de vlinders konden zich daardoor uitbreiden.[ bron vlinderstichting]
De dagpauwoog
Dagpauwoog zag ik ook sporadisch, terwijl er vorig jaar zoveel waren.
Volgens de vlindertelling in Juli was de dagpauwoog de meest getelde vlinder, maar niet bij ons dan…..Ik las dat de dagpauwoog en atalanta, goed en veel hebben gevlogen en vast ook veel eitjes hebben afgezet. De grote vraag nu is of de droogte waar we steeds meer mee te maken hebben, er niet toe zal leiden dat veel van de rupsen niet voldoende voedsel kunnen krijgen voor een goede ontwikkeling.
Vlinders in de klas
In het voorjaar wees ik onze schoondochter, die voor de klas staat, op de mogelijkheid een kweekset van vlinders te bestellen.Zij deed dat bij de Vlinderstichting. Het was erg leerzaam voor de kinderen van groep 6 om de ontwikkeling van rups tot pop tot vlinder te zien.
Aan de horizon zie ik de lucht wat open breken een een stukje blauw verschijnt tussen het grijs. Misschien klaart het nog verder op. Fijne zondag allemaal!