Vlinders

Het blogje wat ik vandaag zal posten schreef ik al een tijdje terug. Ik postte hem nog niet omdat ik mij voornam 1 tot max 2 maal per week iets te gaan posten. Vandaag begint de dag hier al grijs en regenachtig. Een beetje vrolijkheid kunnen we wel gebruiken.Dus tijd voor een terugblik op afgelopen seizoen met foto’s van de vlinders die ik zag in onze tuin………

Soorten vlinders in de tuin

Vlinders zag ik dit jaar met periodes in de tuin. Het is altijd weer een vrolijk gezicht al dat gefladder. Ze hebben hun favoriete planten in de tuin zoals de Verbena, de Scabiosa, de vlinderstruik…..

Vroeg in het voorjaar zag ik er vaak veel op de bloeiende Scabiosa. Dat waren toen atalanta’s en de kleine vos [ klik]

atalanta
kleine vos

Blauwtjes

In de hete zomerperiode zag ik juist niet zoveel vlinders als ik verwachtte met alles wat in bloei stond. Bij de vlinderstichting las ik dat dit alom zo was. Mogelijk was de hitte en droogte daar de reden van. Er waren echter ook vlinders die het juist goed deden, zoals de Blauwtjes en die zag ik dan ook in onze tuin.

Op het bloeiende komkommerkruid zag ik heel vaak boomblauwtjes, het zijn kleine vlindertjes die bijna niet opvallen.

Ook de Oost-Indische kers was in trek bij dit vlindertje.

niet heel scherp, maar hier zie je net het blauw op de vleugels

Boomblauwtjes had ik, net als de kleine vos en het bruinblauwtje nooit eerder gezien in onze tuin.

Het bruinblauwtje van de foto hierboven zag ik 1 keer, dit jaar en kon hem ook nog op de foto krijgen.

Afwezig

Daarentegen zag ik dit jaar dan weer niet 1 keer een distelvlinder of een gehakkelde aurelia, die er in eerdere jaren wel vaak waren. Gek toch….Aan de beplanting in de tuin zal het niet liggen, want wij hebben veel vaste planten die er al jaren staan.Het zal dus inderdaad met de warmte en droogte te maken hebben……..

distelvlinder, foto van vorig jaar

gehakkelde aurelia, vorig jaar

Koolwitjes

Het kleine koolwitje was, maar wel veel later dan in andere jaren, alom aanwezig in de tuin. Op de foto hieronder te zien op de bloem van de in zaad geschoten radijsjes. Al die bloemetjes lokten veel koolwitjes.

klein koolwitje
klein koolwitje
groot koolwitje

Rups

Toen ik onkruid aan het wieden was, zag ik de rups van sint-jacobsvlinder . Dit is een nachtvlinder die je ook wel overdag kunt zien. Ik zag de rups dan wel, maar de vlinder niet☻

De rupsen van sint-jacobsvlinders zijn bijna net zo opvallend als de vlinders. Ze zijn felgeel met zwart gestreept en worden ook wel zebrarupsen genoemd. Ze zijn gespecialiseerd op het jakobskruiskruid. Dit is een giftige plant en de rupsen zijn door het eten ervan ook giftig. Zelf hebben ze er geen last van, maar vogels die zo’n rups eten worden ‘niet lekker’. De kleuren geel en zwart, die je bijvoorbeeld ook bij wespen ziet, waarschuwen de vogels al: “eet mij niet”. Jakobskruiskruid was voorheen een duinplant maar is tegenwoordig ook in het binnenland een algemene plant en de vlinders konden zich daardoor uitbreiden.[ bron vlinderstichting]

De dagpauwoog

Dagpauwoog zag ik ook sporadisch, terwijl er vorig jaar zoveel waren.

Volgens de vlindertelling in Juli was de dagpauwoog de meest getelde vlinder, maar niet bij ons dan…..Ik las dat de dagpauwoog en atalanta, goed en veel hebben gevlogen en vast ook veel eitjes hebben afgezet. De grote vraag nu is of de droogte waar we steeds meer mee te maken hebben, er niet toe zal leiden dat veel van de rupsen niet voldoende voedsel kunnen krijgen voor een goede ontwikkeling.

bont zandoogje

Vlinders in de klas

In het voorjaar wees ik onze schoondochter, die voor de klas staat, op de mogelijkheid een kweekset van vlinders te bestellen.Zij deed dat bij de Vlinderstichting. Het was erg leerzaam voor de kinderen van groep 6 om de ontwikkeling van rups tot pop tot vlinder te zien.

Aan de horizon zie ik de lucht wat open breken een een stukje blauw verschijnt tussen het grijs. Misschien klaart het nog verder op. Fijne zondag allemaal!

Vlinderseizoen

Het vlinderseizoen is afgelopen. Afgelopen weekend is de wintertijd alweer in gegaan!

Als de zon schijnt kan je nog een dagpauwoog zien vliegen, maar de meeste vlinders maken zich op voor de winter.In het najaar zoeken dieren een plek om veilig de winter door te komen. De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop ergens buiten. Er zijn ook vlinders die een winterslaap houden. Die kun je nu zelfs in huis tegenkomen!

Die eitjes, rupsen en poppen zitten op allerlei plekken, en ook in onze tuinen zijn ze volop aanwezig. In dor plantenmateriaal, in holle stengels en in bladeren en takken zijn ze weggekropen. Van groot belang is dan ook om niet teveel weg te halen uit je tuin. Op die manier kunnen ze ook in jouw tuin overwinteren!

Wintertuin

Het winterklaar maken van je tuin is zeker niet je tuin leeghalen en om spitten. Laat zoveel mogelijk staan. Behalve dat dit voor allerlei overwinterende dieren beter is, betekent het ook dat je tuin er in de winter veel leuker uitziet dan een kale omgespitte vlakte. Zeker als het heeft gesneeuwd of als er rijp is, wordt de tuin sprookjesachtig.

winter 2021

Winterslaap

Vier soorten dagvlinders en een aantal nachtvlinders houden een winterslaap. De citroenvlinder en de gehakkelde aurelia kruipen weg tussen takkenhopen en in groenblijvende struiken zoals coniferen en klimop. Daar hebben ze een veilige en beschutte plek en daar gaan ze in winterslaap.

Overwinterende vlinders halen vocht uit hun lichaam, zetten de spijsvertering op een laag niveau en maken antivries aan, vergelijkbaar met wat wij in onze auto’s gebruiken. Daardoor zijn ze uitstekend in staat om twintig graden vorst te overleven. Kou is voor deze vlinders geen probleem, maar warmte wel.

Niet binnen, maar buiten!

Ook dagpauwoog en kleine vos gaan in winterslaap en overwinteren in bunkers, schuurtjes en in holle bomen, maar een aantal vindt een plekje binnenshuis, op zolders bijvoorbeeld. Ze zoeken die plekken nu en letten erop dat het er koel en donker is.Vindt je een vlinder op een plek die te warm wordt, pak de vlinder dan op en zet hem bv in de schuur.

Een seizoen vlinderfoto’s

Geliefde vlinderplanten in onze tuin waren de verbena soorten en de vlinderstruik. Al met al hadden we best veel soorten. Nieuwe vlinders die ik zag in onze tuin waren de citroenvlinder, kleine vos en het bruin blauwtje.Het was een goed vlinderseizoen!

bron de Vlinderstichting

Nog even terug naar Frankrijk

Foto van foto in les Martes

Alhoewel we er niet heel lang waren, maakte ik wel veel foto’s in de Ardeche en de route er naar toe. Omdat in de tuin nu niet veel nieuws te melden valt, nog maar even terug naar Frankrijk. Wat ik nog niet liet zien, zijn de bloemen en vlinders die we zagen in de bermen en langs de berghellingen.

heide

De hellingen kleurden op verschillende plekken lila/paars van de bloeiende heide

Onbekende vlinder

Naast de bloeiende heide ook veel kleur van andere bloemen, er waren ook veel vlinders op de hellingen. Veel koolwitjes en donkerbruine vlinders met zwarte ogen op de vleugels. Die kreeg ik niet op de foto omdat ze niet stil bleven zitten. Op de weg zag ik deze opeens liggen:

Ik weet nog steeds niet zeker hoe hij heet, maar ik denk een kleine rotsvlinder. Ik heb hem voorzichtig tussen de autopapieren gedaan en heb hem nu thuis liggen………..

Blaassilene
Wilde tijm, heerlijk geurend. Ik nam er wat zaden van mee naar huis. Ben benieuwd of het ook in mijn tuin wil groeien….
Uitgebloeide grassen op een berghelling in combinatie met fijne witte bloemetjes
Sedum
grote kattestaart
Deze bloemetjes lijken die van de steenanjer
Als in het voorjaar alle brem bloeit, zal dat vast ook een prachtig gezicht zijn
Ergens op een berghelling zag ik dit viooltje. Geen idee of dat een inheems plantje is of daar toevallig is beland
duizendblad
Deze vlinder had ik nog nooit gezien, helaas niet zo scherp, maar dit is een Spaanse vlag………

Wilgenroosje

Op de toppen van de Ballons ‘d Alsace bloeiden de wilgenroosjes. Ze maakten natuurlijke schilderijtjes met oa de witte achillea. Het was zwaar bewolkt weer toen we daar waren.Af en toe piekte de zon even door de bewolking heen.

Wilgenroosje

Genieten van het uitzicht

Ergens op een bergtop in de Ardeche stond dit bankje. Ooit door iemand neer gezet om te genieten van het uitzicht denk ik. Inmiddels zijn er allerlei bomen en struiken gaan groeien, die het zicht nu belemmeren.

Dit was, iets opzij ,het uitzicht ……

En dan kom je in een dal weer opeens een riviertje tegen

Bij ons vakantieadres

Langs de parkeerplek bij ons vakantieadres bloeien allerlei bloemen, daar zijn dan ook veel vlinders te zien. Ik herkende scabiosa[ duifkruid] en achillea:

Paarse parelmoervlinder?
Zomaar vanuit een muurtje…..
Luzernevlinder
Deze vlinder heet keizersmantel
Twee pyamaschildwantsen vonden elkaar erg aardig

Geen bloem of insect maar mooi……..

Dode [hartjes] boom…..
langs een stapelmuur de wortels van een boom

Au revoir ?

Ik weet niet of we ooit nog terug zullen gaan naar deze streek. Het lopen is nog niet volledig hersteld en dat maakt het lastig hier omdat geen paadje, straatje of wat dan ook recht loopt of vlak is. We hebben evenwel enorm genoten en die herinneringen koester ik.

Wat een fantastische uitzichten hebben we gezien:

Alle namen van bloemen en vlinders vond ik via Obsidentify, of ze ook werkelijk kloppen ,weet ik niet………..