Week 6 op ons resort

week 6 Corona maatregelen

Deze week gaan we alweer de zesde week in van alle beperkende maatregelen. De hele wereld zit in lockdown, mag onder voorwaarden naar buiten of heeft nog een redelijke vrijheid zoals wij hier in Nederland.We schrijven met z’n allen geschiedenis.Inmiddels raken we er meer aan gewend.Wie had dat kunnen denken…… Het bedrijf van onze zoon is inmiddels Coronaproof gemaakt.Plexiglas deed zijn intrede, zwart-geel lint markeert de 1,5 meter afstand op de grond.Voorlopig komen we nog niet af van die anderhalve meter afstand houden, dat lijkt steeds duidelijker te worden.Deuren open doen zonder je handen te gebruiken, handen wassen bij thuiskomst, de desinfecterende gel, de handschoenen; het is inmiddels vast onderdeel van ons dagelijkse bestaan geworden….

In de tuin week 6

In zes weken tijd is de tuin totaal ontwaakt.Schreef ik 16 maart voor het eerst iets over Corona, toen stonden de krokussen nog in bloei en pootte ik de aardappelen in die eerste Coronamaatregelen week. Nu zijn de krokussen weg, is het groen van die aardappelen al uit de grond. De tuin kwam tot leven en viert een voorjaarsfeestje:

groene stinkwants in de appelbloesem
Final Tiles Gallery id=31 does not exist
paardepluizenbol

Lieveheersbeestjes

In de tuin zijn ontzettend veel lieveheersbeestjes. In veel fruitbomen of struiken zie ik ze lopen. Eén nieuw kersenboompje staat er armetierig bij met alle bladeren omgekruld door de luizen.Ik verwacht dat hij er wel weer overheen groeit.Moet lukken met al die larven straks die hongerig op zoek gaan naar luizen!

Aardbei

Alle aardbei planten staan ook uitbundig in bloei.We hebben meerdere soorten in de tuin. Afgelopen herfst kocht ik nog 2 soorten, Elsanta[ vroeg ras] en Polka[ middenlaat ras].De aardbeienplanten staan per soort verspreid door de tuin en in 2 bakken. De bakken zijn gehalveerde rioolbuizen die we op een frame hebben staan. Oorspronkelijk stonden ze op het stuk tuin wat we weg hebben gedaan en we hebben ons een breuk gesjouwd om ze te verplaatsen.Het voordeel van de bakken is dat je niet gebukt of op je knieën hoeft om te plukken. Voor de kleindochters is het ook ideaal, precies op ooghoogte.

In het voorjaar geef ik de planten altijd wat compost en wat organische meststof voor kleinfruit. Ieder jaar hebben we daarmee een fantastische oogst.Alle planten staan nu uitbundig in bloei, ik heb afgelopen week wat stro onder de bloemknoppen gelegd zodat de aardbeien straks hierop rijp worden.

op andere plaatsen in de tuin staan ze wel in de volle grond, dus ik zal toch wat geknield moeten plukken.

Doperwten, sugarsnaps en peultjes

In maart heb ik alles al voorgezaaid in de kas. De peultjes heb ik als eerste buiten uit geplant.Ik bedacht me dit jaar dat ik het eigenlijk net zo goed wat later kan zaaien, want eigenlijk gaan ze pas sinds een week of twee groeien.

De doperwtjes staan sinds een week of twee in de grond. Dat was de tweede zaaironde, want de eerste plantjes die ik had uitgepoot waren al weer opgegeten.Onder de grond waren de restjes van de zaden eraf gegeten, waardoor de plantjes dood gingen. Het zullen de woelmuizen wel geweest zijn, want onze tuin zit werkelijk vol gaten. Regelmatig zie je lange woelsporen door de bedden gaan en liggen er weer plantjes uit de grond.Het is wel vervelend en soms mopper ik op die “rot beesten”,maar ze horen er ook bij op zo’n volkstuin. Het komt misschien ook omdat wij niet spitten of freezen en dus die gangen niet kapot maken.Soms zien we een gang als we iets planten, zo’n gang ligt wel op een centimeter of 20 onder de grond.

De sugarsnaps heb ik pas vorige week gezaaid in een bak in de kas en komen net uit.

In alle verhoogde bakken hebben we rekken gezet zodat daar alles langs kan gaan groeien.

De doperwtjes die de kleindochters hadden gezaaid heb ik afgelopen week ook verplant naar de rekken. De bruine bonen die ze in de grond hadden gestopt, doen het heel goed en heb ik maar laten staan, alhoewel ik op die plaats iets anders had gepland.

Druiven

Alle druiven lopen ook uit, de trosjes druiven in wording zie je ook meteen. Vorig jaar had ik voor het eerst trosjes gedund en dat is goed bevallen. De druiven waren groter dan andere jaren. Ik had gelezen dat je na het eerste trosje de uitloper moet toppen. Alle kracht gaat dan naar dat ene trosje in plaats van naar bv wel 5 trosjes aan 1 uitloper. Ik ben daarom begonnen met toppen van twee planten. De rest komt nog.We hebben nu nog vier soorten staan, 2 pitloze rode druiven[ Vanessa en Suffolk], een witte druif[ Vroege van der Laan] en een blauwe druif[ Boscoop Glory].

Je ziet hier wel 5 trosjes, laat de onderste grootste zitten en knip de rest weg.
knip de top boven het trosje weg

Citroenplant

In de kas heeft de citroenplant overwinterd.Dit jaar zit hij vol bloemen.Ik ben benieuwd of ze nu zullen uitgroeien tot vruchten. Vorig jaar werd het niets.

De bloemetjes geuren heerlijk, als je de kas instapt ruik je ze meteen. De geur lijkt op die van de jasmijn vind ik.

Mijn vader

Mijn vader overleed al weer een paar jaar geleden. Na zijn overlijden nam ik wat stekken mee naar onze tuin.Met een van die stekken kwam een zaadje mee van een slaapmutsje.[ @ Emmy, het zou ook schijnpapaver kunnen zijn.Ik kom er niet uit…] Die heeft zich sindsdien door de tuin verspreid en her en der komen nu bloemetjes tot bloei. In gedachten zeg ik ieder jaar als ik ze voor het eerst weer zie bij mij zelf: Ha die Pa, ben je er ook weer ! Hieronder een leuke combinatie met de boshyacinthen.

Fijne week allemaal, blijf gezond!

Ons resort

week 5 Coronamaatregelen

We gaan deze week de vijfde week in met de beperkingen ivm het Coronavirus.

Vijf weken geleden paste ik voor de laatste keer, en die dag voor de eerste keer, op alle kleinkinderen tegelijk.Dat het zolang zou gaan duren dat ik niet meer wekelijks op ze zou passen,had ik toen niet verwacht.Alhoewel ik ze vreselijk mis, beeldbellen we met regelmaat en zie ik ze zo nog wel een beetje.We krijgen ook veel foto’s door geappt.

De laatste foto van de jongste kleindochter liet zien dat haar pony over haar ogen hing.Ik bood mijn schoondochter mijn kappersschaar aan.Heel lang geleden kocht ik die om de haren van mijn toen, kleine kinderen te knippen. Die vonden dat destijds geen geslaagd project, ondanks de knipcurus die ik volgde in een buurtcentrum, haha… Schoondochter appte terug dat ze de pony van jongste dochter nu maar meteen lang laat groeien. Zo langzamerhand ziet mijn haar er ook niet meer uit. Ik had ten tijde van de sluiting van de kapperszaken net gewild en kon niet meer. Gelukkig ben ik niet alleen daarin en klaagt manlief ook over zijn stugge grijze haren die opzij gaan staan boven zijn oren. Ik wil hem wel knippen,maar hij wacht toch liever tot de kapperszaken open gaan dan zijn haar aan mij toe te vertrouwen.Hij herinnert zich zijn happig geknipte haar, toen hij zich vroeger wel overgaf aan mijn knipkunst…

Vakantie op eigen kleine resort

Door het mooie weer wat we gelukkig hebben, voelt het soms een beetje als vakantie, als je alles even vergeet.Vakantie op ons eigen kleine resort…..Geen zwembad en horeca en entertainment in eigen beheer. Op het resort, de volkstuin, groeit alles lekker. Zoals bij iedereen denk ik, is het kurkdroog. Ook al heeft het even geregend zaterdagmiddag, het was niet genoeg om de grond doornat te maken.Dus sjouwen we dagelijks met gieters water langs alle potten met zaailingen en planten.

Bloesems

appelbloesem

Het resort wordt inmiddels steeds groener doordat alle planten boven de grond zijn, de bomen en struiken hun blad zo langzamerhand hebben.De bloesems van de peren- en kersenbomen zijn alweer uitgebloeid.De appelbloesem komt nu pas tot bloei.

De kweepeer zit ook vol bloemknoppen.De kweepeer heeft in tegenstelling tot de bloesem van andere fruitbomen, geen rozetje maar 1 enkele bloem.We hebben deze voor het tweede jaar nu. Helaas bleek het niet de soort te zijn die ik dacht gekocht te hebben, maar blijkbaar had iemand de kaartjes verwisseld. De vruchten van deze soort hebben een appelvorm.

kweepeer

In de kweepeer zag ik afgelopen week enorm veel lieveheersbeestjes. Ik kon geen luizen ontdekken gelukkig.Die heb ik wel in een van de appelbomen gezien.

Ik heb inmiddels alle plantjes verspeend, sommigen zijn echt al groot, zoals de tomaten en een aantal paprika plantjes. Die heb ik al in de volle grond gezet.Ik hoop maar dat er geen nachtvorst meer komt.In de kas groeit de sla ook erg goed en de eerste krop kan ik wel gaan oogsten deze week.

De daslook, die ik vorig jaar verzet had, is gelukkig weer terug en bloeit nu.Van het blad schijn je lekkere pesto te kunnen maken.Ik heb het nooit geprobeerd, mijn pol is nog te klein, dat vind ik zonde.Heb jij wel veel planten in je tuin, dan kun je onder deze link een recept zien.

Daslook
Daslook

Bijen en hommels

Afgelopen weekend was er een bijen en hommels telling zagen we op de televisie.Ik wist het niet, anders had ik wel mee geteld.Toen we het er samen over hadden, dachten we beiden dat we eigenlijk niet veel bijen, hommels of zweefvliegen zien op het moment. Ik ga deze week eens extra opletten, want deze insecten hebben we wel nodig voor de bestuiving van bv al onze fruitbomen.

Combinatieteelt

Ik zie wel al veel koolwitjes rond fladderen.Ik heb de kleine koolplantjes dan ook afgeschermd zodat ze er geen eitjes op kunnen gaan leggen ….

Het ziet er een beetje raar uit, maar werkt wel.Bij de kringloop kocht ik vorig jaar steeds vergieten en van die kapjes die je over het eten zet zodat er geen wespen etc op komen.Die heb ik over alle kleine plantjes gezet, doordat ze open zijn,kaan ik ze ook zo water geven.

In dit vak staan nu rode kool, broccoli, spitskool, bleekselderij en knolselderij.Langs de ene rand staat prei en de andere kant een rij uien.Deze soorten bij elkaar noem je combinatieteelt. [Klik op de link als je er meer over wilt lezen]

Wat is combinatieteelt? In een moestuin heb je planten die elkaar versterken of elkaar tegen werken.

Sommige planten stoten door middel van geur bv  insecten af voor hun buren of geven bepaalde stoffen door via de wortels. Door de geur die de planten afgeven kunnen ze elkaar versterken of juist verzwakken.

Als je googelt spreken websites elkaar soms tegen, dus het is mijn eigen combinatie en ik zie wel hoe het uitpakt.In de kas heb ik nog selderij gezaaid, maar die is nog te klein om uit te planten.Zodra de plantjes groot genoeg zijn,gaan ze ook in dit vak.

Kleindochters zaaien

Na de bruine bonen en de doperwten hebben de kleindochters afgelopen week samen met hun vader sperziebonen in de grond gedaan. Allebei een bak, dus ze waren even bezig.Thuis in hun achtertuin zijn ze begonnen hun speelhuisje te schilderen.Met water, dus dat kunnen ze eindeloos doen….

De bruine bonen en doperwtjes die ze in de grond gestopt hadden, komen inmiddels op. Alles staat vrolijk door elkaar dus ik heb nog even werk om de plantjes te verpoten….Gisteren “beeldbelden” mijn kleindochters toen wij op de tuin waren en de oudste wilde graag weten of de doperwten al klaar waren. Ik kon de plantjes met de telefoon laten zien.Ze vertelde dat in haar tuin ze helemaal niet willen groeien.Ik zei haar dat ik iedere dag lief tegen de plantjes praat en zeg dat ze zo goed hun best doen en goed groeien etc. Ze rende meteen naar de tuin omdat ook te gaan doen en vergat mij aan de telefoon, haha.

De kleinzoon is inmiddels van verveling aan zijn sokken begonnen te kluiven.Hij zou wel eens iets anders willen zien dan zijn dagelijkse rondje Zuiderpark.Denk ik……….

Oma weet raad

Ik heb zo’n boekje waarin allerlei ouderwetse tips in staan, ooit gekregen voor mijn verjaardag van de kleinkinderen. Nu ik niet veel omhanden heb, zat ik erin te bladeren en kwam deze tip tegen. Ik wil hem jullie niet onthouden:

Ik stuurde de tip naar mijn zoon, want toen ik nog oppaste en dan regelmatig de was opvouwde, had ik soms een hele berg eenling sokken. Van hem, van de kinderen……Waar de andere gebleven waren, wist hij dan ook niet.Kluiven zij ze misschien ook op, net als hun kleine neefje?

Ik vraag mij wel af welke kleur die sokken krijgen als je ze allemaal kookt, grijs????

Versoepeling of niet?

Vanavond horen we van onze minister-president of er al wat van de maatregelen versoepeld kunnen worden. Er wordt geopperd dat de kinderen misschien weer wat naar school of de opvang kunnen gaan.Voor onszelf zal er niet veel verschil zijn,vermoed ik.Wij blijven voorlopig maar op ons resort……

Het regent!

regendruppels op de blaadjes van de goudsbloem

Gisterenmidag zag mijn man op buienradar dat er regen aan zou komen rond 14 uur.Hij zei, kom we gaan nu naar de tuin, want ik wil de regen op de tuin zien.Hij had een nieuwe dakgoot opgehangen en wilde kijken of die het wel goed deed….

Het plensde eventjes goed door en je hoorde de ton vol lopen.De regentonnen waren inmiddels met al die droogte al helemaal leeg en donderdag hadden we juist de tuin nog gesproeid met slootwater en de andere losse vaten gevuld met slootwater.

Je hoorde de planten bijna van opluchting zuchten, zo’n lekker buitje! Het ruikt dan meteen ook zo lekker buiten hè! Jammer genoeg was het een korte bui,maar in ieder geval iets.Hieronder wat foto’s tijdens de bui genomen.

Fijne zondag allemaal!